CARA MERAWAT MASALAH ‘SCALP’ ATAU KELEMUMUR

Hai Assalamualaikum.🙂 Rasanya dah 3 tahun tak ber’blog’ ni sampai nak start tulis pun ambil masa 3 jam! HUH! sangat over kan! hehe🙂 OK! suka sangat merapu.😛

rambut 1

Hmm, rasanya kebanyakan perempuan bertudung yang banyak mengalami masalah ni. Ye la rambut asyik terperap je kan. Dengan cuaca panas dan lembap kat Malaysia tercinta ni, pasti la ada masalah kelemumur dan scalp! ahhahaha( gelak jahat)😛 DISEBABKAN  ramai yang request , jadi meh la saya kongsi sikit cara nak rawat scalp  :) Kelemumur dan scalp ? apa beza ye..hehe KELEMUMUR kalau x kenal..baik hentak je kepala tu kat dinding.Banyak sgt iklan kelemumur kat tv tu hah! tipu kalau x tau! Aku malas nak bagi fakta sebab korang boleh google sendiri kan🙂

images (9)

SCALP atau KUPING Ish! kalau google sah -sah la korang nampak benda yang meloyakan! Meh aku bagi satu

kulitkepala

285x285_Scalp_Psoriasis_Slide_3

Bila scalp ni dah ada kat kepala, maka jadi la kegatalan yang maha dasyat sampai korang rasa nak kopek-kopek je kulit kepala tue. Scalp ni bermaksud korang dah ada KUMAN DAN KULAT kat kepala. YA! sila ambil perhatian! dan berjangkit ok!( tu kalau da teruk sangat!)

IMAGINE.. benda simple aku bagi. Pagi basuh rambut, tak kering lagi (nak cepat punya pasal) terus masuk kepala dalam tudung. Terperap seharian. Tambah lagi peluh, darab dengan cuaca panas dan hujang, maka kuman dan kulat bersorak riang! YEAAHHH ada tempat best nak membiak! SUKANYA!!!!! so please take note! cuci rambut setiap hari dan keringkan !

SO, cara paling senang adalah!

 APPLE CIDER VINEGER

s_w_apple_cider_vinegar_16oz-

HEHE..:p jujur la..aku benci betul bau cuka ni. Tengik sungguh! Macam biasa pergi la google sendiri apa baiknya cuka nie. Ok ! So, pergi dapur tu, masak air panas dulu. Bawa masuk toilet dengan cuka tu sekali. Tuala sekali!

1. Basuh rambut dengan air panas.( jangan la panas sangat) kang melecur kepala tu aku x tau. Siram dan gosok lebih sikit guna air panas tu kat area  yang ada scalp or kelemumur or yang gatal la senang citer.

2.  Bancuh cuka tadi dengan air suam separuh-separuh. Lantak korang la nak banyak mana.

3. Bilas rambut tadi dengan campuran air suam dan cuka tadi. Gosok gosok area yang ada scalp or kelemumur seganas yang mungkin.

4. Keringkan! Bukan setakat tu..SILA ULANG seminggu 2/3 KALI.  InshaAllah lama-lama hilang la masalah kelemumur dan scalp tu. Tapi tolong ye ingat. Orang kata mencegah lebih baik dari mengubati! so aku nak tekan kan, tak guna rawat masalah ni tapi lepas tu korang x jaga elok-elok rambut tu. Jadi sila la jaga kesihatan rambut anda. Tak guna jugak sibuk putihkan kulit tapi rambut bermasalah! ehhh… hehe Ok!

Watsons-Argan-Oil-Body-Care-collection

ARGAN OIL SHAMPOO

Argan oil shamppo ni is another way  untuk hilangkan scalp or kelemumur. Just do and try and u will see the different🙂

selamat mencuba ya ..🙂

Love: B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s